Днес се счита, че нашите родители са ни възпитавали неправилно.

...
 Днес се счита, че нашите родители са ни възпитавали неправилно.
Коментари Харесай

Защо строгите родители са гаранция за успехa на детето

 Днес се смята, че нашите родители са ни възпитавали погрешно. Приема се, че всички ние сме израснали травмирани, комплексирани и нещастни, тъй като строгото образование изключва такива понятия като „ персона ”, „ избор ” и „ независимост ”. Психолозите и известната литература за млади родители ни поучават да даваме допустимо най-голяма независимост на детето. Но наблюденията демонстрират противоположното. Ерика Рейсън, професор от Есекския университет, е направила проучване, което е посочило, че строги и изискващи майки възпитават сполучливи деца.

 Преди всичко би трябвало да се подчертае, че строгото образование няма нищо общо с физическото принуждение. Под „ строго образование ” се има поради повишени условия и ограничавания, само че никога колан и стоене с голи колене върху бобови зърна. Изследването се базира на анкета, извършена измежду 15 000 деца на възраст от 13-14 години за интервал от 6 години. Оказало се, че деца, чиито родители били доста строги, са доста по-целеустремени и уверени в себе си. Деца, чиито майки били настоятелни и неотстъпчиви, по-често завършвали лицей и успявали да си намерят по-добра работа. Това може да ни се коства необичайно, само че фактически децата на изкисващи и строги майки се оказали по-успешно осъществени в обществото. Резултатите от проучването посочили, че девойките с прекомерно строги майки имат 4% по-малко шансове да забременеят в млада възраст.

 „ В доста случаи ние реализираме триумфи като вършим това, което считаме за най-хубавото за нас самите, даже и то да е срещу волята на нашите родители. Но колкото и да се стараем да заобикаляме родителите си, вижданията им и всеки техен съвет въздействат на нашите решения. Същевременно обаче ние считаме, че решаваме всичко сами ”, споделя Рейсън. Ако разгледаме образците, които срещаме в нашето всекидневие, можем да видим, че изводите от проучванията са правилни. Например в случай че родителите в ултимативна форма са ти забранявали да си общуваш с Николай от прилежащия вход или с Таня от последния чин. И даже са ни обяснявали за какво не би трябвало да си приказваме тъкмо с тях. Разбира се, ти си заобикаляла всички забрани и си общувала с тях, само че постоянно си имала едно мислено за тези хора и си ги гледала с съмнение. В резултат на всичко това ти рано или късно си прекъсвала общуването си с тях и си разбирала правотата на своите родители. Резултатът: в зрелост по табиет отбягваш ненужните ти хора. Или до момента в който твоите приятелки на 13-16 години са излизали по нощни заведения и са се целували с момчетата, теб са те карали да си пишеш домашното, да свириш на пиано, определяли са ти вечерен час. В резултат на това приятелките ти са постъпили в не изключително влиятелни професионални гимназии или изобщо са изгубили интерес към образованието, а ти си станала студентка в добър университет, срещнала си се с учтив юноша и си построила потребни познанства. И още веднъж строгите ограничавания са се оказали от изгода.

Известно е, че децата, които са били възпитавани строго, имат мощно развито възприятие за отговорност. Без даже да забелязваш, поддържаш ред и непорочност у дома, плащаш сметките си, постоянно посещаваш доктор и вършиш още хиляди други дребни неща, които карат доста хора да се изнервят. А теб не – за теб това е просто табиет.

Съвет: Контролирай живота на своето дете. Но не ограничавай неговата независимост просто по този начин. Не налагай голям брой обособени забрани, а обяснявай за какво точно се постанова всяко ограничаване. Разбира се, детето ще се съпротивлява, изключително в пубертета, само че в по-зряла възраст твоите верни пояснения ще развият неговата вътрешен глас и вярното установяване на целите. Пълната свободия унищожава освен живота на обособения човек, само че и цели народи. Железният пестник в кадифена ръкавица към момента не е навредила на никого.

Превод за УЧИТЕЛИ БГ: Александър Василев

Източник: uchiteli.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР